Kordaalbos

Wandelen en natuur
Kordaalbos

Kordaalbos: 3ha bosgebied langs de Kordaalbeek

Nokere
Straat + huisnummer
Nokeredorpstraat
9770 Nokere
Link

Ecologisch waardevol bronbos – het hele jaar door toegankelijk

Het Kordaalbos bewijst dat bossen niet altijd eindeloos uitgestrekt moeten zijn om er volop van te genieten. 

In dit natuurgebied van 3 hectare, dat zich langs de Kordaalbeek slingert, wandel je door een rijk stukje natuur. Natuurlijk: met de beek in een hoofdrol. Want hier ontdek je een rijk arsenaal aan vooral vochtminnende planten die de thuisbasis vormen voor een echt vogelparadijs.

Nokere (Kordaalwandelroute) (36) (bos).JPG

Allemaal beestjes? Ook plantjes!

Het Kordaalbos is gekend als een houthakbos van es en elzen. Het ligt voor het grootste deel langs de Kordaalbeek. Deze sterk meanderende beek heeft een permanent hoge waterstand en doorkruist het bos van oost naar west. 

Vogels zijn dol op de vochtige bodem en de bomen van het Kordaalbos! Vogelkenners spotten hier onder andere de sperwer, blauwe kiekendief, kramsvogel, koperwiek, torenvalk en boomkruiper. 

Bovendien is het Kordaalbos ook een geliefde broedplaats voor een aantal broedvogels waaronder de grote bonte specht. Maar ook voor de koppels steenuilen die elk jaar de knotwilgen aan de rand van het bos tot broedplek promoveren.

bloemen - planten - dieren (4).jpg
gele dotterbloem

Een weelde aan bomen en planten

In de lente is het dal een fleurig bloemen- en plantenparadijs vol vochtminnende planten zoals reuzenpaardenstaarten, sleutelbloemen en gele dotterbloemen. 

Je vindt er ook nog speenkruid, bosanemoon, salomonszegel, gele dovenetel, wilde hyacint en boswederik. Op de meest vochtige plaatsen kom je ook al eens Gelderse roos tegen. Naast de veel voorkomende zwarte els zie je hier ook es, meidoorn, vlier, lijsterbes en wilg.

Op de hogere, drogere stukken ziet de vegetatie er anders uit, exact zoals je van een rijk en veelzijdig stukje natuur mag verwachten! Hier zwaaien zomereik, tamme kastanje, ratelpopulier, berk en hazelaar de plak. 

Tussenin vind je afwisselend vegetatie die dol blijft op water: bittere veldkers, kruipend zenegroen, koekoeksbloem, valeriaan, moerasspirea en bitterzoet. 

Kasteel van Nokere.jpg
Kasteel van Nokere

Buiten de grenzen van het Kordaalbos de streek verkennen

Het is geen verrassing dat het Kordaalbos de thuisbasis is van de Kordaal wandelroute. What’s in a name! Langs die route ontdek je pareltjes zoals het kasteel van Nokere. 

Dat is een classicistisch waterkasteel uit 1727 met verschillende vijvers, uitgestrekte tuinen en bossen. Altijd mooi meegenomen, zo’n bonus!

Nokere (voedselbos) (2).JPG
Het Voedselbos

Permacultuur en lekkernijen: hemels!

Ook in de buurt, het Voedselbos, een educatieve ontmoetingsplaats voor permacultuur in de praktijk. Klinkt saai? Vergeet dat maar! 

Dit is de tuin van overvloed. Een jungle van eetbaar lekkers met de geur van bosspelen uit lang vervlogen tijden waar je omringd wordt door hapklaar lekkers, een overdaad aan geuren, kleuren en fladderende vlinders.

Nokere (13).JPG
kerk Nokere

Cultuur en geschiedenis: een perfecte match

Wil je na dat groen ook nog van wat erfgoed genieten? Loop dan binnen bij Parochiekerk Sint-Ursmarus. Zowel de kerk zelf, als het omringende kerkhof zijn beschermde monumenten. De Sint-Ursmarus kerk dateert van de 12e eeuw en geeft een unieke inkijk in 700 jaar kerkarchitectuur door de verschillende uitbreidingen en restauraties. 

Even verderop, in de omgeving van het kasteel, vind je nog meer erfgoed. De Lombaertskapel met haar vier Italiaanse populieren is een ruime kapel uit 1725 gewijd aan de Heilige Geest.

Nokere (14).JPG
Brasserie Tanderus

Even de honger of dorst stillen? 

Van al dat wandelen krijgt een mens best wat honger en dorst. Bij Brasserie Tanderus in Nokere combineer je een unieke setting in een oude maalderij met heerlijk tafelen. 

Iets verderop, in Kruishoutem kan je niet alleen stoppen voor een hapje en een drankje, je kan er ook meteen logeren. Bij Brasserie Clementine word je ontvangen in een geklasseerde voormalige directeurswoning in cottage stijl.

kordaalwandelroute.jpg

Tijd om het Kordaalbos te ontdekken!

Dus, spring in je stapkleren en trek je wandelschoenen aan. Het Kordaalbos roept je naam. Welk seizoen het ook is, welke weersomstandigheden de weerman ook voorspelt.